Thursday, 1 November 2012

AIS KRIM GORENG

Hari ini saya nak kongsikan simple resepi mengenai aiskrim.Memandangkan selalu sangat hujan maklum nak dekat musim tengkujuh nak try makan aiskrim  sejuk panas.Saya baru cuba tak sangka tersangatla SEDAP.hehehehe..

Bahan2: 
  1. 10 keping keping bread
  2. 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  3. plastik wrap( utk membalut roti)
  4. minyak untuk mengoreng
Cara-cara membuat :

  1. lembabkan roti dengan air( jgn terlalu lembab agak2 la ye)
  2. scopekan aiskrim ke atas roti 
  3. tekan acuan yang bulat ke ats roti tersebut..saya guna cawan plastik dijadikan acuan.pastikan roti betul bercantum supaya aiskrim tidak meleleh.kemudian balut dengan plastik wrap dan simpan dalam freezer 3 jam.
  4. selepas 3 jam keluarkan roti dari freezer dan goreng sehingga kekuningan.ingat pastikan minyak btl2 panas.Jangan goreng terlalu lama.sekitar  1 atau 2 minit dengan api sederhana.

                                                      scopekan aiskrim ke ats roti

                                                  tekan acuan bulat/cawan plastik ke ats roti

                                                        akan menjadi begini bentuk nya,,

                                          kemudian balut dengan plastik wrap/plastik makanan

                                                    SIAP DIGORENG DAH......YUMMY



selamat mencuba!!!
https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/campaigns/2554/photos/profile/Screen_Shot_2013-01-15_at_2.12.04_PM.png?1358230391

No comments:

Post a Comment