Tuesday, 30 October 2012

RESEPI AYAM PERCIK DE VALLE


Bahan-bahan :
paha ayam/ seekor ayam
1 sudu halba
6 biji wang merah (dikisar)
6 biji bawang putih (dikisar)
seinci halia (dikisar)
2 batang serai 
1 kotak santan cair (dikisar)
15 biji cili kering(dikisar)
 seinci lengkuas (dikisar)
 garam (agak2 ikut selera)
 1 sudu gula
serbuk perasa(agak2 ikut selera)


Cara Membuat :
  1. Tumiskan semua bahan yang dikisar tadi tanpa minyak ok.Sebab ayam ada minyak tersendiri. 
  2. kemudian diiringi dengan santan,halba dan masukkan ayam kemudian masukan garam,gula,serbuk perasa.Masak dengan api sederhana dan sehingag rempah tersebut sudah pekat.
  3. Apabila sudah pekat dan sebati dengan ayam tersebut, terus dibakar dlm oven pun boleh di ats tmpat bbq pun boleh..jangan lupa tinggalkan sedikit rempah yg dimasak tadi utk menjadi sos ayam percik De valle anda..
SELAMAT MENCUBA SEMUAAAAAA!!!!!
https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/campaigns/2554/photos/profile/Screen_Shot_2013-01-15_at_2.12.04_PM.png?1358230391

No comments:

Post a Comment