Tuesday, 30 October 2012

ONDE-ONDE MUTIARA

Masa cuti ke tak cuti ke boleh cuba resepi nie.onde2 ini dinamakan onde2 mutiara sebab onde2 nie bulat berwana putih sb kebanyakkan onde bnyak warna so nak tukar mood jadi putih.kalau bosan tak ada kerja jom la terjah dapur anda dan pelajari masakan-masakan yang ringkas ini..Kalau tak cuba macam mana nak tahu kan..Rugi kalau tak cuba..Ini resepi SAVE BUDGET..

Bahan-bahan :
1 paket tepung pulut
Air daun pandan secukupnya (kalau x da daun pandan boleh guna jus pandan sikit utk alternatif kan)
 2 sudu gula melaka (inti onde2)
Kelapa parut secukupnya.(digaul dgn sedikit garam dan dikukus terlebih dahulu utk mgelakkan basi petua ibu)
Air secukupnya utk merebus

Cara membuat :
  1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
  2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
  3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
  4. Panaskan air hingga mendidih
  5. Masukkan bebola pulut tadi.
  6. Bila kuih timbul bolehlah diangkat dan toskan dalam tapisan.
  7. Gaul dengan kelapa parut.

SELAMAT MENCUBA!!!!
https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/campaigns/2554/photos/profile/Screen_Shot_2013-01-15_at_2.12.04_PM.png?1358230391

No comments:

Post a Comment